0 of 20 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20

#### Information

**Quiz Description** :

**Name : **Average aptitude practice test

**Subject : **Aptitude

**Topic : **Average

**Questions: **20 mcq

**Time Allowed : **25 min

**Important for :** SBI, SSC, CTET, Bank Exam, GATE, CAT, State Level Competition, Class 10th,11th,12th etc…

You have already completed the Test before. Hence you can not start it again.

Test is loading...

You must sign in or sign up to start the Test.

You have to finish following quiz, to start this Test:

#### Congratulations!!!" average quiz-1 "

0 of 20 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

Your Final Score is : 0

You have attempted : 0

Number of Correct Questions : 0 and scored 0

Number of Incorrect Questions : 0 and Negative marks 0

Average score | |

Your score |

- Not categorized

You have attempted: 0

Number of Correct Questions: 0 and scored 0

Number of Incorrect Questions: 0 and Negative marks 0

It’s time to share this quiz with your friends on

**Facebook**,**Twitter**,**Google Plus**,**Whatsapp**or**LinkedIn**…Click on

**View Questions**Button to check Correct and incorrect answers.

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20

- Answered
- Review

- Question 1 of 20
##### 1. Question

1 points**The mean of 3,6,9,6 is…..**CorrectAverage = Sum of numbers/ total numbers

= 3+6+9+6/4 = 24/4 = 6

IncorrectAverage = Sum of numbers/ total numbers

= 3+6+9+6/4 = 24/4 = 6

- Question 2 of 20
##### 2. Question

1 points**What is the mean of first 5 multiple of 3?**CorrectExplanation- Mean of first 5 multiple of 3 = 3+6+9+12+15/5

= 45/5 = 9

Short Method : 3 ( 1+2+3+4+5) /5

IncorrectExplanation- Mean of first 5 multiple of 3 = 3+6+9+12+15/5

= 45/5 = 9

Short Method : 3 ( 1+2+3+4+5) /5

- Question 3 of 20
##### 3. Question

1 points**Find the average of all prime numbers between 20 to 40.**CorrectExplanation- There are four prime numbers between 20 to 40.

They are 23, 29, 31, and 37.

Required average= (23+29+31+37 / 4) =120/4 = 30

IncorrectExplanation- There are four prime numbers between 20 to 40.

They are 23, 29, 31, and 37.

Required average= (23+29+31+37 / 4) =120/4 = 30

- Question 4 of 20
##### 4. Question

1 points**Find the average of first 30 natural numbers.**CorrectExplanation- Sum of first n natural numbers = n (n+1)/2

So, sum of first 30 natural numbers = 30(30+1)/2 = 30×31/2 = 465.

Required average= 465/ 30 = 15.5.

IncorrectExplanation- Sum of first n natural numbers = n (n+1)/2

So, sum of first 30 natural numbers = 30(30+1)/2 = 30×31/2 = 465.

Required average= 465/ 30 = 15.5.

- Question 5 of 20
##### 5. Question

1 points**The average of 11 results is 60. If the average of first six results is 58 and that of the last six is 63, find the sixth result.**CorrectExplanation- Sixth result = (58×6+63×6-60×11) = 66

IncorrectExplanation- Sixth result = (58×6+63×6-60×11) = 66

- Question 6 of 20
##### 6. Question

1 points**Find the average of first 25 multiple of 6.**CorrectRequired average = 6(1+2+3+……. +25) ÷25 = (6×25×26) ÷25×2 = 78.

IncorrectRequired average = 6(1+2+3+……. +25) ÷25 = (6×25×26) ÷25×2 = 78.

- Question 7 of 20
##### 7. Question

1 points**The average of three consecutive even numbers is 30. Find the largest of these numbers.**CorrectExplanation – Let the numbers be x, (x+2), (x+4). Then,

X + (x+2) + (x+4) /3 =30

3x+6 = 3× 30, 3x =90-6 = 84

X = 84/3 = 28.

so X+4 = 32

IncorrectExplanation – Let the numbers be x, (x+2), (x+4). Then,

X + (x+2) + (x+4) /3 =30

3x+6 = 3× 30, 3x =90-6 = 84

X = 84/3 = 28.

so X+4 = 32

- Question 8 of 20
##### 8. Question

1 points**The average weight of 10 oarsmen in a boat is increased by 1.8 kg when one of the crew, who weight 53 kg, is replaced by a new man. Find the weight of the new man.**CorrectExplanation- Total weight increased = (1.8 ×10) kg = 18 kg

Weight of the new man = (53 +18) kg = 71 kg.

IncorrectExplanation- Total weight increased = (1.8 ×10) kg = 18 kg

Weight of the new man = (53 +18) kg = 71 kg.

- Question 9 of 20
##### 9. Question

1 points**If a, b, c, d,e,f and g are seven consecutive odd numbers, their average is:**CorrectExplanation- clearly, b = (a+2), c= (a+4), d = (a+6), e = (a+8), f = (a+10), g= (a+12).

Average = a+(a+2)+ (a+4)+(a+6)+(a+8)+ (a+10)+(a+12)÷ 7 = 7a+42/7

= 7 (a+6)/7 = (a+6).

IncorrectExplanation- clearly, b = (a+2), c= (a+4), d = (a+6), e = (a+8), f = (a+10), g= (a+12).

Average = a+(a+2)+ (a+4)+(a+6)+(a+8)+ (a+10)+(a+12)÷ 7 = 7a+42/7

= 7 (a+6)/7 = (a+6).

- Question 10 of 20
##### 10. Question

1 points**The average of a non- zero number and its square is 4 times the number. The number is.**CorrectExplanation- Let the no be x. then,

X+x²/2 = 4x, x²+x =8x

X²+x-8x =0, x²-7x = 0 » x(x-7) =0

X-7 = 0, x =7.

IncorrectExplanation- Let the no be x. then,

X+x²/2 = 4x, x²+x =8x

X²+x-8x =0, x²-7x = 0 » x(x-7) =0

X-7 = 0, x =7.

- Question 11 of 20
##### 11. Question

1 points**A batsman makes a score of 77 runs in 17**^{th}inning and thus increases his average by 3. Find his average after 17^{th}inning.CorrectExplanation- Let the average after 17

^{th}inning= xThen, average after 16

^{th}inning (x-3).Hence, 16(x-3)+ 77 = 17x

16x-48+77 = 17x, 16x-17x = -29

-x = -29, x =29.

IncorrectExplanation- Let the average after 17

^{th}inning= xThen, average after 16

^{th}inning (x-3).Hence, 16(x-3)+ 77 = 17x

16x-48+77 = 17x, 16x-17x = -29

-x = -29, x =29.

- Question 12 of 20
##### 12. Question

1 points**A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:**CorrectExplanation- Since the month begins with Sunday, so there will be five Sunday in the month.

Required average = (510×5+240×25/30) = 8550÷ 30 = 285.

IncorrectExplanation- Since the month begins with Sunday, so there will be five Sunday in the month.

Required average = (510×5+240×25/30) = 8550÷ 30 = 285.

- Question 13 of 20
##### 13. Question

1 points**Distance between two stations A and B is 550 km. A train covers the journey from A to B at 70 km per hour and returns back to A with a uniform speed of 42 km per hour. Find the average speed of train during the whole journey.**CorrectExplanation- Required average speed = (2xy/ x+y) km/hr. = 2×70×42/ (70+42)

= 5880/112 = 52.5 km/hr.

IncorrectExplanation- Required average speed = (2xy/ x+y) km/hr. = 2×70×42/ (70+42)

= 5880/112 = 52.5 km/hr.

- Question 14 of 20
##### 14. Question

1 points**The average of ten numbers is 7. If each number is multiplied by 12, then the average of the new set of numbers is:**CorrectExplanation- Average of 10 numbers =7.

Sum of these 10 numbers = (10×7) =70.

Because, x₁+x₂+x₃+……..+x₁₀ = 70

» 12x₁+12x₂+12x₃+……..+12x₁₀ = 12×70 = 840

» 12x₁+12x₂+12x₃+……..+12x₁₀/10 = 84

Hence Average of new numbers is 84.

IncorrectExplanation- Average of 10 numbers =7.

Sum of these 10 numbers = (10×7) =70.

Because, x₁+x₂+x₃+……..+x₁₀ = 70

» 12x₁+12x₂+12x₃+……..+12x₁₀ = 12×70 = 840

» 12x₁+12x₂+12x₃+……..+12x₁₀/10 = 84

Hence Average of new numbers is 84.

- Question 15 of 20
##### 15. Question

1 points**The average of three numbers is 7. If the average of first two numbers is 10.What is the third number:**CorrectExplanation- Average of three numbers is = 7.

Total of three numbers = 3×7 =21

Average of first number = 10,

Total of two numbers = 2× 10 = 20

Hence, Third number = 21- 20 = 1

IncorrectExplanation- Average of three numbers is = 7.

Total of three numbers = 3×7 =21

Average of first number = 10,

Total of two numbers = 2× 10 = 20

Hence, Third number = 21- 20 = 1

- Question 16 of 20
##### 16. Question

1 points**A motorist travels at to a place 150 km away at an average speed of 50km/hr and returns at 30 km/hr. His average speed for the whole journey in km/hr is:**CorrectExplanation- Average speed =2xy/(x+y) km/hr. = 2×50×30/50+30 =37.5 km/hr.

IncorrectExplanation- Average speed =2xy/(x+y) km/hr. = 2×50×30/50+30 =37.5 km/hr.

- Question 17 of 20
##### 17. Question

1 points**The average age of 30 students in a group is 10 years. When teacher’s age is included to it, the average increases by one. What is the teacher’s age in years?**CorrectExplanation- Age of teacher = (31×11-30×10) years = 341-300 =41

Hence the age of teacher is 41 years.

IncorrectExplanation- Age of teacher = (31×11-30×10) years = 341-300 =41

Hence the age of teacher is 41 years.

- Question 18 of 20
##### 18. Question

1 points**The average of four numbers is 25.If one number is excluded, the average become 22. The excluded number is:**CorrectExplanation- Excluded number = (25×4)-(22×3) = 100-66 = 34

IncorrectExplanation- Excluded number = (25×4)-(22×3) = 100-66 = 34

- Question 19 of 20
##### 19. Question

1 points**Three years ago, the average age of A and B was 18 years. With C joining them, the average age becomes 22 years. How old is C now?**CorrectExplanation- Present age of (A+B) = (18×2+3×2) years = 42 years

Present age of (A+B+C) = (22×3) years =66 years

Hence, C’s age = (66-42) = 24 years.

IncorrectExplanation- Present age of (A+B) = (18×2+3×2) years = 42 years

Present age of (A+B+C) = (22×3) years =66 years

Hence, C’s age = (66-42) = 24 years.

- Question 20 of 20
##### 20. Question

1 points**A car travel 250 km in 6 hours and next 260 km also in 6 hours. What is average speed of car?**CorrectExplanation- Total distance travel by car = (250+260) km. = 510 km

Total time = (6+6) hr. =12 hr.

Hence, Average speed of car = Total distance/ total time = 510/12 =42.5 km/hr.

IncorrectExplanation- Total distance travel by car = (250+260) km. = 510 km

Total time = (6+6) hr. =12 hr.

Hence, Average speed of car = Total distance/ total time = 510/12 =42.5 km/hr.