0 of 100 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100

#### Information

## Read all the directions carefully:

- All questions are compulsory.
- There are 100 objective type questions in this test.
- Maximum allowed time is 90 minutes.
- Every question has four choices out of them single choice is correct.
- For every wrong answer you will penalized by 1/3rd Mark.
- This Test is divided in 3 sections.
**S.N.****Subject****Q No.****Number of Questions.****1.**General awareness 01-35 35 **2.**General Intelligence & Reasoning 36-65 30 **3.**Numerical Aptitude 66-100 35 - You can goto any question by clicking on the question pallet.
- Your answered question will automatically convert to Green.
- You can use
**Review Question**button that will turn question number yellow in question pallet. - Your test will end when the allowed time will complete.
- If you want to end the test before the allowed time then you can follow : Test Summary —> Finish Test.
- You can check the result of
**Railway RRB NTPC Practice Test in English – 1**just after finishing the test automatically. - After this test you can also check your correct and incorrect answers.

You have already completed the Test before. Hence you can not start it again.

Test is loading...

You must sign in or sign up to start the Test.

You have to finish following quiz, to start this Test:

#### Congratulations!!!" Railway RRB NTPC Practice Test in English- 1 "

0 of 100 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

Your Final Score is : 0

You have attempted : 0

Number of Correct Questions : 0 and scored 0

Number of Incorrect Questions : 0 and Negative marks 0

Average score | |

Your score |

- Aptitude

You have attempted: 0

Number of Correct Questions: 0 and scored 0

Number of Incorrect Questions: 0 and Negative marks 0 - General awareness

You have attempted: 0

Number of Correct Questions: 0 and scored 0

Number of Incorrect Questions: 0 and Negative marks 0 - Reasoning

You have attempted: 0

Number of Correct Questions: 0 and scored 0

Number of Incorrect Questions: 0 and Negative marks 0

Click on

**View Questions**button to check correct and incorrect answers.Share your score with your friends on Facebook and Whatsapp.

Pos. | Name | Entered on | Points | Result |
---|---|---|---|---|

Table is loading | ||||

No data available | ||||

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100

- Answered
- Review

- Question 1 of 100
##### 1. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhat is the smallest measuring unit of length?

CorrectIncorrect - Question 2 of 100
##### 2. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhat is the principal of washing machine?

CorrectIncorrect - Question 3 of 100
##### 3. Question

1 pointsCategory: General awarenessIn which season Pendulum clocks can run faster?

CorrectIncorrect - Question 4 of 100
##### 4. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhich nuclear fuel is abundance in India?

CorrectIncorrect - Question 5 of 100
##### 5. Question

1 pointsCategory: General awarenessPearl is mainly composed of ?

CorrectIncorrect - Question 6 of 100
##### 6. Question

1 pointsCategory: General awarenessHuman body is mainly composed by?

CorrectIncorrect - Question 7 of 100
##### 7. Question

1 pointsCategory: General awarenessRed blood cells are formed mainly in……

CorrectIncorrect - Question 8 of 100
##### 8. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhich Vitamin is helpful in wound healing?

CorrectIncorrect - Question 9 of 100
##### 9. Question

1 pointsCategory: General awarenessKathak is a classical dance of ………………….

CorrectIncorrect - Question 10 of 100
##### 10. Question

1 pointsCategory: General awarenessWho gave slogan of “ Karo ya Maro”.

CorrectIncorrect - Question 11 of 100
##### 11. Question

1 pointsCategory: General awarenessWho built the Jaunpur town ?

CorrectIncorrect - Question 12 of 100
##### 12. Question

1 pointsCategory: General awarenessBimvetka situated in ……..?

CorrectIncorrect - Question 13 of 100
##### 13. Question

1 pointsCategory: General awarenessWho had led the revolt of 1857 in Allahabad ?

CorrectIncorrect - Question 14 of 100
##### 14. Question

1 pointsCategory: General awareness“Chaityabhoomi” is mausoleum of ………

CorrectIncorrect - Question 15 of 100
##### 15. Question

1 pointsCategory: General awarenessAzlan Shah Cup is related to …………….

CorrectIncorrect - Question 16 of 100
##### 16. Question

1 pointsCategory: General awareness‘Bishop’ is associated with ?

CorrectIncorrect - Question 17 of 100
##### 17. Question

1 pointsCategory: General awarenessWho is the inventor of www ?

CorrectIncorrect - Question 18 of 100
##### 18. Question

1 pointsCategory: General awareness…………. is called the land of sunrise ?

CorrectIncorrect - Question 19 of 100
##### 19. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhat is the name of the border line between China and India ?

CorrectIncorrect - Question 20 of 100
##### 20. Question

1 pointsCategory: General awarenessScurvy is related to ……………….

CorrectIncorrect - Question 21 of 100
##### 21. Question

1 pointsCategory: General awarenessMRTS Stands to …………….?

CorrectIncorrect - Question 22 of 100
##### 22. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhich of the following was not awarded the Padma Vibhushan in 2015 ?

CorrectIncorrect - Question 23 of 100
##### 23. Question

1 pointsCategory: General awarenessSoor Sarovar Bird sanctuary is situated in ………….?

CorrectIncorrect - Question 24 of 100
##### 24. Question

1 pointsCategory: General awarenessWho is chairman of the Railway board ?

CorrectIncorrect - Question 25 of 100
##### 25. Question

1 pointsCategory: General awarenessIndia’s first free Wi-Fi facility railway station is……… ?

CorrectIndia’s first free WiFi railway station is Chennai central and Mumbai central is first Free Wifi station by Google.

IncorrectIndia’s first free WiFi railway station is Chennai central and Mumbai central is first Free Wifi station by Google.

- Question 26 of 100
##### 26. Question

1 pointsCategory: General awarenessIshika Shah is related to ?

CorrectIncorrect - Question 27 of 100
##### 27. Question

1 pointsCategory: General awarenessWho is the new secretary of railway board ?

CorrectIncorrect - Question 28 of 100
##### 28. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhich city is not listed in the top 5 clean city of India?

CorrectIncorrect - Question 29 of 100
##### 29. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhich railway board is constructing the “Tunnel Technology Institute” in Goa?

CorrectIncorrect - Question 30 of 100
##### 30. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhich country signed MoU with China for high speed train commencement ?

CorrectIncorrect - Question 31 of 100
##### 31. Question

1 pointsCategory: General awarenessIndia’s first visually optimized railway station is in ……………?

CorrectIncorrect - Question 32 of 100
##### 32. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhich railway zone eliminated all unmanned railway crossing?

CorrectIncorrect - Question 33 of 100
##### 33. Question

1 pointsCategory: General awarenessIn which sport India won in the World Railway Championship 2015?

CorrectIncorrect - Question 34 of 100
##### 34. Question

1 pointsCategory: General awarenessWhat is name of India’s first semi-high speed train ?

CorrectIncorrect - Question 35 of 100
##### 35. Question

1 pointsCategory: General awarenessPNR stands to ………?

CorrectIncorrect - Question 36 of 100
##### 36. Question

1 pointsCategory: ReasoningWhich of the following word can’t be formed form the word “REASONABLE”

CorrectThe word “BRAIN” contains I but “REASONABLE” doesn’t.

IncorrectThe word “BRAIN” contains I but “REASONABLE” doesn’t.

- Question 37 of 100
##### 37. Question

1 pointsCategory: ReasoningGFD, JIG, MLJ, POM, ?

CorrectAdd 3 in every character. For example:

G + 3 = J

F + 3 = I

D + 3 = GIncorrectAdd 3 in every character. For example:

G + 3 = J

F + 3 = I

D + 3 = G - Question 38 of 100
##### 38. Question

1 pointsCategory: Reasoning64, 48, 40, 36, 34, ?

CorrectThere is difference of 16, 8, 4, 2, 1 respectively.

IncorrectThere is difference of 16, 8, 4, 2, 1 respectively.

- Question 39 of 100
##### 39. Question

1 pointsCategory: ReasoningPulp : Paper : : Hemp : ?

CorrectPaper is made up Pulp and Rope by hemp.

IncorrectPaper is made up Pulp and Rope by hemp.

- Question 40 of 100
##### 40. Question

1 pointsCategory: ReasoningChoose the similar/related to Lira, Dinar, Euro

CorrectAll are currency.

IncorrectAll are currency.

- Question 41 of 100
##### 41. Question

1 pointsCategory: Reasoning12, 8, 14, 6, 16, ?

CorrectAlternate addition and subtraction of 2 Eg. 12 + 2 = 14, 8 – 2 =6

IncorrectAlternate addition and subtraction of 2 Eg. 12 + 2 = 14, 8 – 2 =6

- Question 42 of 100
##### 42. Question

1 pointsCategory: Reasoning3 : 16 : : 8 : ?

Correct(3+1)

^{2}=16

(8+1)^{2}=81Incorrect(3+1)

^{2}=16

(8+1)^{2}=81 - Question 43 of 100
##### 43. Question

1 pointsCategory: ReasoningPTM : 49 : : LCT : ?

CorrectIncorrect - Question 44 of 100
##### 44. Question

1 pointsCategory: Reasoning_STT_TT_TTS_

CorrectThere is

**cyclecity**of “TST” .IncorrectThere is

**cyclecity**of “TST” . - Question 45 of 100
##### 45. Question

1 pointsCategory: Reasoning36, 28, 24, 22, ?

CorrectHere is a decrements of 8, 4, 2,1.

IncorrectHere is a decrements of 8, 4, 2,1.

- Question 46 of 100
##### 46. Question

1 pointsCategory: ReasoningChoose the different

CorrectM-1=L & N+1=O

K-1=J & P+1=Q

I-1=H & R +1 = S

**G-11=F & T + 2 = V**IncorrectM-1=L & N+1=O

K-1=J & P+1=Q

I-1=H & R +1 = S

**G-11=F & T + 2 = V** - Question 47 of 100
##### 47. Question

1 pointsCategory: ReasoningIf A=1, B=3, C=5, D=7, then what will be the code for ‘BET’?

CorrectIn the above case all character are assigned continuous odd number stating from 1. So the code for ‘BET’ is 3939. Here B =3, E= 9, T= 39.

IncorrectIn the above case all character are assigned continuous odd number stating from 1. So the code for ‘BET’ is 3939. Here B =3, E= 9, T= 39.

- Question 48 of 100
##### 48. Question

1 pointsCategory: ReasoningIf in a certain coding language “COOL” is written as “ABBC” and “BOOK” is “DBBE”. Then how we can write the word “COOK” in same language?

CorrectC -> A, O -> B, L -> C, K->E .

So COOK -> ABBE.IncorrectC -> A, O -> B, L -> C, K->E .

So COOK -> ABBE. - Question 49 of 100
##### 49. Question

1 pointsCategory: ReasoningIf E = 5 and HOTEL = 60, then LAMB = ?

CorrectHOTEL= 8+15+20+5+12=60

LAMB = 12+1+13+2=28IncorrectHOTEL= 8+15+20+5+12=60

LAMB = 12+1+13+2=28 - Question 50 of 100
##### 50. Question

1 pointsCategory: ReasoningThe age of Ram is double to the age of Shyam and half to the Sohan. Shyam is elder to Mohan. Then who is the eldest among them?

CorrectAge of Ram = y years

Age of Sohan = 2y

Sohan > Ram > ShyamHere we will not consider Mohan as it is clear form the question that Shayam is elder to Mohan.

IncorrectAge of Ram = y years

Age of Sohan = 2y

Sohan > Ram > ShyamHere we will not consider Mohan as it is clear form the question that Shayam is elder to Mohan.

- Question 51 of 100
##### 51. Question

1 pointsCategory: ReasoningIn row of boys, Mohan is 20th from the left and 12th from the right corner. In the same row Pratap is 15th from the right. How many boys are sitting in between the Mohan and Pratap?

CorrectNumber of boys between Mohan and Pratap = (15-12)-1 = 3-1 = 2

IncorrectNumber of boys between Mohan and Pratap = (15-12)-1 = 3-1 = 2

- Question 52 of 100
##### 52. Question

1 pointsCategory: ReasoningThere are some Statement and their conclusion given in the question. You have to read the statement and conclusion properly to choose the correct option:

Statement 1: Some Tents are Buildings.

Statement 2: Some Building are Chairs.

Statement 3: Some Chairs are Windows.Conclusion 1: Some Windows are Buildings.

Conclusion 2: Some Windows are Tents.

Conclusion 3: Some Chairs are Tents.CorrectIncorrect - Question 53 of 100
##### 53. Question

1 pointsCategory: ReasoningThere are some Statement and their conclusion given in the question. You have to read the statement and conclusion properly to choose the correct option:

Statement 1: All Jackets are Trouser.

Statement 2: No Trouser is Shirt.

Statement 3: Some Shirt are Cap.Conclusion 1: Some cap are jacket.

Conclusion 2: Some Shirt are Jacket.

Conclusion 3: Some Trouser are Jacket.CorrectIncorrect - Question 54 of 100
##### 54. Question

1 pointsCategory: ReasoningThere are some Statement and their conclusion given in the question. You have to read the statement and conclusion properly to choose the correct option:

Statement 1: All Hen are Cock.

Statement 2: No Hen is black.Conclusion 1: All Cock are Hen.

Conclusion 2: No Hen can be black.CorrectIncorrect - Question 55 of 100
##### 55. Question

1 pointsCategory: ReasoningPointing toward a Photo Sudha said “ He is the only grandson of my Mother’s father”. What is the relation of Sudha with the man in photo?

CorrectSudha’s Mother’s Father = GRANDFATHER ( Mother’s Father)

Mother’s Father’s grandson = Cousin brotherIncorrectSudha’s Mother’s Father = GRANDFATHER ( Mother’s Father)

Mother’s Father’s grandson = Cousin brother - Question 56 of 100
##### 56. Question

1 pointsCategory: ReasoningP की माता Q की पुत्री है | P की चाची R है और Q की बहन S है| S का R से क्या रिश्ता है?

CorrectIncorrect - Question 57 of 100
##### 57. Question

1 pointsCategory: Reasoning6 7 8 36 49 64 42 56 ? Correct6+36 = 42

7+49 = 46

8 + 64 = 72Incorrect6+36 = 42

7+49 = 46

8 + 64 = 72 - Question 58 of 100
##### 58. Question

1 pointsCategory: ReasoningCorrect5×4 = 20

8×8=64

6×6=36Incorrect5×4 = 20

8×8=64

6×6=36 - Question 59 of 100
##### 59. Question

1 pointsCategory: ReasoningIf a man walks 4 Km toward west and then took a right turn and walks 3 KM. Again he takes a right turn and walks 6 Km. What is the current direction of walking?

CorrectIncorrect - Question 60 of 100
##### 60. Question

1 pointsCategory: ReasoningA man went 5 Km towards east from his Office. Then he took a left turn and walked 3 Km. He again turned left and walked 5 Km. What is the distance between the present point to the starting point?

CorrectAB = CD = 5

BC=AD = 3

AD = 3KMIncorrectAB = CD = 5

BC=AD = 3

AD = 3KM - Question 61 of 100
##### 61. Question

1 pointsCategory: ReasoningChoose the correct option

CorrectIncorrect - Question 62 of 100
##### 62. Question

1 pointsCategory: ReasoningChoose the correct option:

CorrectIncorrect - Question 63 of 100
##### 63. Question

1 pointsCategory: ReasoningChoose the correct option:

CorrectIncorrect - Question 64 of 100
##### 64. Question

1 pointsCategory: ReasoningChoose the correct option:

CorrectIncorrect - Question 65 of 100
##### 65. Question

1 pointsCategory: ReasoningIf “TRANSFER” is written as “RTNAFSRE”, Then what will the code for “ELEPHANT”?

CorrectIncorrect - Question 66 of 100
##### 66. Question

1 pointsCategory: AptitudeA can complete 2/5th Part of a work in 10 days and B can complete 1/3rd part of same work in 5 days. Then how many days A and B will take together to finish this work?

CorrectA will complete the work in = (10 × 5/2 ) = 25 days

B will complete the work in = (5 × 3) = 15 days

1 day’s work of A and B = 8/75

A and B will take 75/8 days together to finish this work.IncorrectA will complete the work in = (10 × 5/2 ) = 25 days

B will complete the work in = (5 × 3) = 15 days

1 day’s work of A and B = 8/75

A and B will take 75/8 days together to finish this work. - Question 67 of 100
##### 67. Question

1 pointsCategory: Aptitude12 man can complete a work in 12 days. If 6 man left after 6 days, then how much time it will take to complete the remaining work ?

Correct1 day’s Work by 1 man= 1/12

1 day’s work by 12 man = 1/144

6 day’s work by 12 man = ½

Remaining work = ½

1 day’s work by 6 man = (1/144 ×6) = 1/24

1/24 work by 6 man = 1 day

6 man can complete the 1/2 part of work in= 24×1/2 = 12 days

So it will take 12 more days to complete the work after 6 people left.Incorrect1 day’s Work by 1 man= 1/12

1 day’s work by 12 man = 1/144

6 day’s work by 12 man = ½

Remaining work = ½

1 day’s work by 6 man = (1/144 ×6) = 1/24

1/24 work by 6 man = 1 day

6 man can complete the 1/2 part of work in= 24×1/2 = 12 days

So it will take 12 more days to complete the work after 6 people left. - Question 68 of 100
##### 68. Question

1 pointsCategory: AptitudeTwo taps can fill a reservoir in 3 and 4 hours respectively and a drain tap can empty it in 2 hours. How long it will take to completely fill the reservoir if all three taps are open?

CorrectWork by all three taps in 1 hour = 1/3 + 1/4 – 1/2 = 1/12 Part.

So it will take 12 hours to fill the reservoir.IncorrectWork by all three taps in 1 hour = 1/3 + 1/4 – 1/2 = 1/12 Part.

So it will take 12 hours to fill the reservoir. - Question 69 of 100
##### 69. Question

1 pointsCategory: AptitudeIf 15% of m = 20% of h. Then what will be the m:h?

Correctm×15/100 = n×20/100

m/n = 4/3

m:n = 4:3Incorrectm×15/100 = n×20/100

m/n = 4/3

m:n = 4:3 - Question 70 of 100
##### 70. Question

1 pointsCategory: AptitudeIf a:b =2/9 : 1/3, b:c = 2/7 : 5/14 and d:c = 7/10 : 3/5, Then a : b : c : d = ?

CorrectIncorrect - Question 71 of 100
##### 71. Question

1 pointsCategory: AptitudeA started a business by investing 4500Rs. After some time B joined the business by investing 3000Rs. After 1 year the total profit was divided in 2:1 among A and B. What was the duration of B’s partnership in business?

Correct= (4500 × 12) / (3000 × m)

= (54000 / 3000m) = 2 /1

m = 9 months

Incorrect= (4500 × 12) / (3000 × m)

= (54000 / 3000m) = 2 /1

m = 9 months

- Question 72 of 100
##### 72. Question

1 pointsCategory: AptitudeThe flow of a 45 m wide and 2.5 m deep river is 3.6 Km/ h. How much water per minute, it falls into the sea ?

CorrectFlow of water= (3.6 × 1000)/60 = 60 meter/min

Volume of Water = 60 ×45 × (25/10) = 6750 m^{3}IncorrectFlow of water= (3.6 × 1000)/60 = 60 meter/min

Volume of Water = 60 ×45 × (25/10) = 6750 m^{3} - Question 73 of 100
##### 73. Question

1 pointsCategory: AptitudeWhat will be the volume of water during a rainfall of 5 cm from the 1.5 hectare field ?

CorrectArea of Field = = 1.5 × 10000 m

^{2}= 15000 m^{2}

Depth= 5/100 m

Volume of water = (15000× 5/100) m^{3}= 750m^{3}IncorrectArea of Field = = 1.5 × 10000 m

^{2}= 15000 m^{2}

Depth= 5/100 m

Volume of water = (15000× 5/100) m^{3}= 750m^{3} - Question 74 of 100
##### 74. Question

1 pointsCategory: AptitudeA beam of iron is 9 m long, 40 Cm wide and 20m in height. What is the weight of beam if the weight of 1m

^{3 }iron beam is 50 Kg ?CorrectVolume of beam= 9 × 40/100 × 20/200 = 18/25 m

^{3}

Weight of beam = (18/25) × 50= 36 KgIncorrectVolume of beam= 9 × 40/100 × 20/200 = 18/25 m

^{3}

Weight of beam = (18/25) × 50= 36 Kg - Question 75 of 100
##### 75. Question

1 pointsCategory: AptitudeIf A completes 7/10th part of a work in 15 days. After that he completes the remaining work in 4 days with the help of B. How much time A and B will take together to complete the work?

CorrectRemaining work = 1-(7/10) = 3/10

(A+B) compeltes the 3/10th of work in = 4 days

(A+B) can complete the whole work together in = 4 × 10/3 = 40/3 daysIncorrectRemaining work = 1-(7/10) = 3/10

(A+B) compeltes the 3/10th of work in = 4 days

(A+B) can complete the whole work together in = 4 × 10/3 = 40/3 days - Question 76 of 100
##### 76. Question

1 pointsCategory: Aptitude(16)

^{0.16}× (16)^{0.04}× 2^{0.2}= ?Correct= (16)

^{(0.16+0.04)}× 2^{0.2}

= (16)^{(0.2)}× 2^{0.2}= (2^{4})^{(0.2)}× 2^{0.2}

= (2)^{(4}^{×}^{0.2)}× 2^{0.2}= (2)^{(0.8+0.2)}= 2^{1}= 2Incorrect= (16)

^{(0.16+0.04)}× 2^{0.2}

= (16)^{(0.2)}× 2^{0.2}= (2^{4})^{(0.2)}× 2^{0.2}

= (2)^{(4}^{×}^{0.2)}× 2^{0.2}= (2)^{(0.8+0.2)}= 2^{1}= 2 - Question 77 of 100
##### 77. Question

1 pointsCategory: Aptitude(5/6) ÷ (6/7) × ? – (8/9) ÷ (8/5) + (¾) × (10/3) = (21/9)

Correct(5/6) ÷ (6/7) × M – (8/9) ÷ (8/5) + (¾) × (10/3) = (21/9)

M = 6/7Incorrect(5/6) ÷ (6/7) × M – (8/9) ÷ (8/5) + (¾) × (10/3) = (21/9)

M = 6/7 - Question 78 of 100
##### 78. Question

1 pointsCategory: AptitudeAfter 10 year the age of A will be double to the age of B 10 year back.If A is 9 year younger than B then what is the present age of B?

CorrectIncorrect - Question 79 of 100
##### 79. Question

1 pointsCategory: AptitudeIf the sum of any three consecutive odd natural numbers is 147 , then what would be the middle number?

CorrectMiddle Number = 147/3 = 49

IncorrectMiddle Number = 147/3 = 49

- Question 80 of 100
##### 80. Question

1 pointsCategory: Aptitude9 + 16 + 25 +36 + ……+100

Correct9 + 16 + 25 +36 + ……+100

3

^{2}+4^{2}+5^{2}+…….+10^{2}= n ( n+1)(2n+1)/6 – 1^{2 }– 2^{2}= 10 × 11 × 21 / 6 – 5Incorrect9 + 16 + 25 +36 + ……+100

3

^{2}+4^{2}+5^{2}+…….+10^{2}= n ( n+1)(2n+1)/6 – 1^{2 }– 2^{2}= 10 × 11 × 21 / 6 – 5 - Question 81 of 100
##### 81. Question

1 pointsCategory: AptitudeWhat is the LCM of 10a

^{2}bc, 15abc^{2}, 20a^{2}b^{2}c ?Correct10a

^{2}bc = 5 × 2 × a^{2}× b×c15abc

^{2}=5×3× a× b× c^{2}20a

^{2}b^{2}c = 5×2×2× a^{2}× b^{2}×cIncorrect - Question 82 of 100
##### 82. Question

1 pointsCategory: Aptitude3/8 of 168×15÷5+? = 549÷9+235

CorrectIncorrect - Question 83 of 100
##### 83. Question

1 pointsCategory: AptitudeWhat is the value of (15y +3)/y × 7/2 = 19?

CorrectIncorrect - Question 84 of 100
##### 84. Question

1 pointsCategory: AptitudeWhat is the value of √256 / ? ×√625/? = 4 ?

CorrectPut ‘y’ in place of ?

IncorrectPut ‘y’ in place of ?

- Question 85 of 100
##### 85. Question

1 pointsCategory: AptitudeThe average of 7 consecutive numbers is 20. What is the largest number of these ?

CorrectLet numbers are y, y+1,y+2y,y+3,y+4,y+5 and y+6.

Sum = 7y+21

Average = 7y+21/7 = 20

y=17

Largest number=23IncorrectLet numbers are y, y+1,y+2y,y+3,y+4,y+5 and y+6.

Sum = 7y+21

Average = 7y+21/7 = 20

y=17

Largest number=23 - Question 86 of 100
##### 86. Question

1 pointsCategory: AptitudeThe average score of a Cricket Player in 10 innings was 32. How many more he want to in his next inning to increase the average by 4 runs ?

CorrectRun in 10 innings = 32 × 10= 320

Total average in 11 innings = 32 +4 = 36

Run in 11 innings = 36×11 = 396

Required run in 11th inning= 396-320=76IncorrectRun in 10 innings = 32 × 10= 320

Total average in 11 innings = 32 +4 = 36

Run in 11 innings = 36×11 = 396

Required run in 11th inning= 396-320=76 - Question 87 of 100
##### 87. Question

1 pointsCategory: AptitudeA fruit seller purchased 100 orange in 80 Rs. 20 of them were rotten oranges. Then what will be the price/orange for the remaining Oranges, If he want 25% profit ?

CorrectSP of 100 Oranges = 80 रुo

Remaining Orange = 100-20= 80

SP of 80 Oranges = 80×125/100 = 100 रुo

SP of 1 Orange =100/80= 1.25 रुoIncorrectSP of 100 Oranges = 80 रुo

Remaining Orange = 100-20= 80

SP of 80 Oranges = 80×125/100 = 100 रुo

SP of 1 Orange =100/80= 1.25 रुo - Question 88 of 100
##### 88. Question

1 pointsCategory: AptitudeMohan purchased 10 chair at Rs 500. After repairing he sold those chair at 500 Rs per couple and he got benefit of 100 Rs/Chair. What was the repairing cost of chairs?

CorrectPurchase Price =500 Rs

Selling Price =500×5 = 2500Rs

Profit = 1000×10 = 10000Rs

Cost of repairing = 2500-(500+1000) = 1000RsIncorrectPurchase Price =500 Rs

Selling Price =500×5 = 2500Rs

Profit = 1000×10 = 10000Rs

Cost of repairing = 2500-(500+1000) = 1000Rs - Question 89 of 100
##### 89. Question

1 pointsCategory: AptitudeThe sum of present age of A, B and C is 90. Before 6 year the ratio of their ages was 1:2:3. What is the present age of C?

CorrectThe age of A, B and C before 6 year was y, 2y, 3y.

Current age = y+6, 2y+6, 3y+6

y+6+2y+6+3y+6=90

y=12

C current age = 42 YearsIncorrectThe age of A, B and C before 6 year was y, 2y, 3y.

Current age = y+6, 2y+6, 3y+6

y+6+2y+6+3y+6=90

y=12

C current age = 42 Years - Question 90 of 100
##### 90. Question

1 pointsCategory: AptitudeThe distance between the two stations is 46 KM. A car can cover this distance in 1 hour. If car covers the 25 Km distance at 40 KM/hr speed. Then at which speed it will cover the remaining distance?

CorrectRemaining Distance 46-25=21 KM/

25/40 + 21/y = 1

3y = 21 × 8

y = 56 KM/hrIncorrectRemaining Distance 46-25=21 KM/

25/40 + 21/y = 1

3y = 21 × 8

y = 56 KM/hr - Question 91 of 100
##### 91. Question

1 pointsCategory: AptitudeA person completes a decided journey in 9 hours. He walk 4km/hr for first half and then 5 Km/hr for next half. What will be the distance covered by him?

Correcty/4 + y/5 = 9

y=20 Km

Total distance = 2y = 40 KmIncorrecty/4 + y/5 = 9

y=20 Km

Total distance = 2y = 40 Km - Question 92 of 100
##### 92. Question

1 pointsCategory: AptitudeA person borrowed Rs. 500 at the rate of 5% per annum. What amount will he pay to clear the debt after 4 years?

Correct500+(500x5x4)/100 => 600

Incorrect500+(500x5x4)/100 => 600

- Question 93 of 100
##### 93. Question

1 pointsCategory: AptitudeWhat will be the compounded interest on Rs 15625 for 9 months at 16% annual rate? If interest compounded quarterly.

CorrectIncorrect - Question 94 of 100
##### 94. Question

1 pointsCategory: AptitudeIf compounded amount of a principle amount after 3 year is 800 and after 4 year is 840रु. What is the interest rate?

CorrectIncorrect - Question 95 of 100
##### 95. Question

1 pointsCategory: AptitudeA person can swim at the speed of 6 km / h on the downstream and 2 Km/h on upstream. What will be his speed in still water ?

CorrectSpeed in still water = 6+2/2 = 4 Km/h

IncorrectSpeed in still water = 6+2/2 = 4 Km/h

- Question 96 of 100
##### 96. Question

1 pointsCategory: AptitudeWhat is the number of elements in word ‘ALLAHABAD’ ?

CorrectA,L,H,B,D = 5

IncorrectA,L,H,B,D = 5

- Question 97 of 100
##### 97. Question

1 pointsCategory: AptitudeChoose the odd one from the series

**3, 5, 11, 14, 17, 21**Correct14 is even and other are odd.

Incorrect - Question 98 of 100
##### 98. Question

1 pointsCategory: AptitudeChoose the odd one from the series:

16, 25, 36, 72, 144, 196, 225

CorrectExcept 72 all other are square of numbers.

IncorrectExcept 72 all other are square of numbers.

- Question 99 of 100
##### 99. Question

1 pointsCategory: Aptitude16, 33, 65, 131, 261, ?

Correct16×2=32+1= 33

33×2=66-1= 65

65×2=130+1= 131

261×2=522-1=521Incorrect16×2=32+1= 33

33×2=66-1= 65

65×2=130+1= 131

261×2=522-1=521 - Question 100 of 100
##### 100. Question

1 pointsCategory: AptitudeWhat is the approximate value of ‘?’

(35.087 × 5.98 – 3.987 ÷ 1.894) ÷ 2.98

CorrectUse approximation technique.

IncorrectUse approximation technique.

good for a student