0 of 33 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33

#### Information

**Name :** Aptitude Speed test for bank Clerk exams

**Subject** : Aptitude

**Topic : **Quantitative Aptitude

**Questions** : 33 mcq

**Time Limit** : 30 minutes

**Important for** : IBPS Clerk Prelims, SBI Clerk, IBPS RRB Office assistant, RBI Assistant, Scholarship exams etc.

You have already completed the Test before. Hence you can not start it again.

Test is loading...

You must sign in or sign up to start the Test.

You have to finish following quiz, to start this Test:

#### Congratulations!!!" Aptitude Speed test for bank Clerk exams "

0 of 33 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

Your Final Score is : 0

You have attempted : 0

Number of Correct Questions : 0 and scored 0

Number of Incorrect Questions : 0 and Negative marks 0

Average score | |

Your score |

- Not categorized

You have attempted: 0

Number of Correct Questions: 0 and scored 0

Number of Incorrect Questions: 0 and Negative marks 0

**Now time to Share this Practice test on Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn etc.**

Pos. | Name | Entered on | Points | Result |
---|---|---|---|---|

Table is loading | ||||

No data available | ||||

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33

- Answered
- Review

- Question 1 of 33
##### 1. Question

1 points**Raju’s age after 15 years will be 5 times his age 5 years back, what is the present age of Raju?**Correct**Explanation –**x+15 = 5 (x-5)4x = 40

x = 10.

Incorrect**Explanation –**x+15 = 5 (x-5)4x = 40

x = 10.

- Question 2 of 33
##### 2. Question

1 points**The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many years younger than A?**Correct**Explanation –**A+B = 12+B+CA? C = 12+B? B=12

hence C is younger than A by 12 years.

Incorrect**Explanation –**A+B = 12+B+CA? C = 12+B? B=12

hence C is younger than A by 12 years.

- Question 3 of 33
##### 3. Question

1 points**Ratio between Rahul and Deepak is 4:3, after 6 years Rahul age will be 26 years. What is Deepak present age?**Correct**Explanation –**Present age is 4x and 3x4x+6 = 26

x = 5

So Deepak’s age is 3 (5) which is 15.

Incorrect**Explanation –**Present age is 4x and 3x4x+6 = 26

x = 5

So Deepak’s age is 3 (5) which is 15.

- Question 4 of 33
##### 4. Question

1 points**The ages of 2 persons differ by 16 years. 6 years ago, the elder one was 3 times as old as the younger one. What are their present ages of the elder person?**Correct**Explanation –**x? 6 = 3(x-16-6)x? 6 = 3x?66

2x = 60 hence x = 30.

Incorrect**Explanation –**x? 6 = 3(x-16-6)x? 6 = 3x?66

2x = 60 hence x = 30.

- Question 5 of 33
##### 5. Question

1 points**(3080+6160) /28**Correct**Explanation –**As per BODMAS rule first we solve this equation in brackets the we will go for division(9240)/28 = 330

Incorrect**Explanation –**As per BODMAS rule first we solve this equation in brackets the we will go for division(9240)/28 = 330

- Question 6 of 33
##### 6. Question

1 points**100+50×2-200+400÷2 =?**Correct**Explanation –**as per BODMAS rule first multiplication wil be done and then additionSo it will be 100+100-200+200 = 200

Incorrect**Explanation –**as per BODMAS rule first multiplication wil be done and then additionSo it will be 100+100-200+200 = 200

- Question 7 of 33
##### 7. Question

1 points**7500+(1250/50) = ?**Correct**Explanation –**as per BODMAS rule first we solve the brackets and then other7500+(25) = 7525

Incorrect**Explanation –**as per BODMAS rule first we solve the brackets and then other7500+(25) = 7525

- Question 8 of 33
##### 8. Question

1 points**How many pieces of 0.85 m can be cut from a rod 42.5 m long?**Correct**Explanation –**We need to divide42.5/0.85 = 50.

Incorrect**Explanation –**We need to divide42.5/0.85 = 50.

- Question 9 of 33
##### 9. Question

1 points**Simplify (31/10)×(3/10)+(7/5)/20**Correct**Explanation –**(31/10)*(3/10)+(7/5)/20 = (3.1)*(0.3)+(1.4)/200.93+0.07 = 1

Incorrect**Explanation –**(31/10)*(3/10)+(7/5)/20 = (3.1)*(0.3)+(1.4)/200.93+0.07 = 1

- Question 10 of 33
##### 10. Question

1 points**A man buys an article for Rs. 27.50 and sells it for Rs. 28.60. What will be his gain percent?**Correct**Explanation –**Gain = (28.60-27.50) = 1.10Gain % = (1.10/27.50)*100% = 4%.

Incorrect**Explanation –**Gain = (28.60-27.50) = 1.10Gain % = (1.10/27.50)*100% = 4%.

- Question 11 of 33
##### 11. Question

1 points**Hari purchased 25 kg of Wheat at Rs. 4 per kg and 35 kg of wheat at Rs. 4.50 per kg. He sold the mixture at Rs. 4.25 per kg. Find his gain or loss**Correct**Explanation –**Total C.P = (25*4+35*4.50) = 257.50Total S.P = (60*4.25) = 255

loss = (257.50-255) = 2.50 Rs.

Incorrect**Explanation –**Total C.P = (25*4+35*4.50) = 257.50Total S.P = (60*4.25) = 255

loss = (257.50-255) = 2.50 Rs.

- Question 12 of 33
##### 12. Question

1 points**A coin is tossed once. Find the probability of getting a head**Correct**Explanation –**We know that if once coin is tossed than it can come 1 by 2.Incorrect**Explanation –**We know that if once coin is tossed than it can come 1 by 2. - Question 13 of 33
##### 13. Question

1 points**A dice is thrown twice. Then the total no. Of cases will be?**Correct**Explanation –**Total no. Of cases will be (6*6*6) = 216.Incorrect**Explanation –**Total no. Of cases will be (6*6*6) = 216. - Question 14 of 33
##### 14. Question

1 points**A vendor sells 10 toffees for a rupee, gaining thereby 20%. How many did he buy for a rupee?**Correct**Explanation –**S.P of 10 toffees = Re 1, gain= 20%Re. 5/6 is C.P of 10

Re. 1 is the C.P of (10*6/5) = 12.

Incorrect**Explanation –**S.P of 10 toffees = Re 1, gain= 20%Re. 5/6 is C.P of 10

Re. 1 is the C.P of (10*6/5) = 12.

- Question 15 of 33
##### 15. Question

1 points3 , 10 , 32 , 100 , ?

CorrectIncorrect3 Χ 3 + 1 = 10

10Χ 3 + 2 = 32

32Χ3 + 4 = 100

100Χ3 + 8 = 308

- Question 16 of 33
##### 16. Question

1 points**5 , 3 , 4, ? ,38**CorrectIncorrect5Χ1 – 2 = 3

3 Χ 2 – 2 = 4

4 Χ 3 -2 =10

10Χ4-2 = 38

- Question 17 of 33
##### 17. Question

1 points**5 , 6 , ?, 57, 244**Correct**5Χ1 + (1)^2 = 6****6 Χ 2+ (2)^2 = 16****16 Χ 3 + (3) ^2 = 57****57 Χ 4 + (4 ) ^2 = 244**Incorrect - Question 18 of 33
##### 18. Question

1 points**9,27, 31,155,161,1127,?**Correct**Explanation –**the pattern is ×3,+4,×5,+6,×7,…..So. The missing term is 1127+8 = 1135

Incorrect**Explanation –**the pattern is ×3,+4,×5,+6,×7,…..So. The missing term is 1127+8 = 1135

- Question 19 of 33
##### 19. Question

1 points**Two pipes P and Q can fill cistern in 12 and 15 minutes respectively.Both are opened together but at the end of 3 minutes P is turned off. Then in how many more minutes will Q fill the cistern**Correct**Explanation –**P can fill in 1 minute = 100/12 = 8.33Q can fill in 1minute = 100/15 = 6.66

P+Q in 1 minute = 15%

In 3 minutes cistern is fill 45%

then, 55/6.66 = 8 (1/4)

Incorrect**Explanation –**P can fill in 1 minute = 100/12 = 8.33Q can fill in 1minute = 100/15 = 6.66

P+Q in 1 minute = 15%

In 3 minutes cistern is fill 45%

then, 55/6.66 = 8 (1/4)

- Question 20 of 33
##### 20. Question

1 points**What will be the difference between simple and compound interest at 10% per annum on a sum of Rs. 1000 after 4 years?**Correct**Explanation –**S.I = 1000*100*4/100 => 400C.I = 1000 (1+10/100) 4(power) -1000

=> 464.10

hence the difference is 464.10-400 = 64.10

Incorrect**Explanation –**S.I = 1000*100*4/100 => 400C.I = 1000 (1+10/100) 4(power) -1000

=> 464.10

hence the difference is 464.10-400 = 64.10

- Question 21 of 33
##### 21. Question

1 points**Two dice are tossed. The probability that the total score is a prime no. Is**Correct**Explanation –**Let (E) be the event of prime no.n (S) = 36

then n (E) = 15

P (E) = 15/36 I.e 5/12.

Incorrect**Explanation –**Let (E) be the event of prime no.n (S) = 36

then n (E) = 15

P (E) = 15/36 I.e 5/12.

- Question 22 of 33
##### 22. Question

1 points**Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2,4,6,8,10 & 12 sec respectively. In 30 minutes how many times do they roll together?**Correct**Explanation –**L.C.M of 2,4,6,8,10,&12 is 120So, the bell toll together after every 120 sec, 2 minutes So, in 30 minutes they will toll together = 30/2+1 = 16 times.

Incorrect**Explanation –**L.C.M of 2,4,6,8,10,&12 is 120So, the bell toll together after every 120 sec, 2 minutes So, in 30 minutes they will toll together = 30/2+1 = 16 times.

- Question 23 of 33
##### 23. Question

1 points**A shopkeeper expects a gain of 45/2% on his CP. If his sale was Rs. 392, then find his profit-**Correct**Explanation –**We know, SP = (100+gain%/100*CP)CP = 100/122.50* 392 = 320

Profit = 392-320= Rs. 72.

Incorrect**Explanation –**We know, SP = (100+gain%/100*CP)CP = 100/122.50* 392 = 320

Profit = 392-320= Rs. 72.

- Question 24 of 33
##### 24. Question

1 points**Find compound interest on Rs. 7500 at 4% per annum for 2 years, compounded anually**Correct**Explanation –**Please apply the formula –A = P (1+r/100)n

C.I = A-P

Incorrect**Explanation –**Please apply the formula –A = P (1+r/100)n

C.I = A-P

- Question 25 of 33
##### 25. Question

1 points**The banker’s discount of a certain sum of money is Rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is Rs. 60. The sum due is:**Correct**Explanation: Sum = (B.D.****× T.D.)/ (B.D.****– T.D.)**

=Rs. ( 72**×60)/ (72-60) = Rs 360**Incorrect**Explanation: Sum = (B.D.****× T.D.)/ (B.D.****– T.D.)**

=Rs. ( 72**×60)/ (72-60) = Rs 360** - Question 26 of 33
##### 26. Question

1 points**In a 100m race , A can beat B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by:**CorrectA : B = 100 : 75 and B : C = 100 : 96

A: C=(A/B)×(B/C)=(100/75)×(100/96)=100/72=100:72

A beats C by (100-72)m=28m.IncorrectA : B = 100 : 75 and B : C = 100 : 96

A: C=(A/B)×(B/C)=(100/75)×(100/96)=100/72=100:72

A beats C by (100-72)m=28m. - Question 27 of 33
##### 27. Question

1 pointsA man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of boat (in still water) and the stream is :

CorrectLet man’s rate upstream be x kmph. Then, his rate downstream = 2x kmph.

(Speed in still water)

(Speed of stream) = [(2X+X)/2] : [(2X-X)/2] = 3X/2 : X/2

= 3:1IncorrectLet man’s rate upstream be x kmph. Then, his rate downstream = 2x kmph.

(Speed in still water)

(Speed of stream) = [(2X+X)/2] : [(2X-X)/2] = 3X/2 : X/2

= 3:1 - Question 28 of 33
##### 28. Question

1 pointsThe difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is:

CorrectWe have: (l – b) = 23 and 2 (l + b) = 206 or (l + b) = 103.

Solving the two equations, we get: l = 63 and b = 40.

Area = ( l × b) = (63 × 40) m2 = 2520 m2.IncorrectWe have: (l – b) = 23 and 2 (l + b) = 206 or (l + b) = 103.

Solving the two equations, we get: l = 63 and b = 40.

Area = ( l × b) = (63 × 40) m2 = 2520 m2. - Question 29 of 33
##### 29. Question

1 points**Pipe A can fill a tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are open, in how many hours will take be filled?**Correct**Explanations: Part filled by (A+B+C) in 1 hour = (1/5+1/10+1/30) = 1/3.**

All the three pipes together will fill the tank in 3 hours.Incorrect**Explanations: Part filled by (A+B+C) in 1 hour = (1/5+1/10+1/30) = 1/3.**

All the three pipes together will fill the tank in 3 hours. - Question 30 of 33
##### 30. Question

1 points**In an examination, 35% of the students passed and 455 failed. How many students appeared for the examination?**Correct**Explanations: Let the number of students appeared be x.****Then, 65% of x = 455**

<==> 65x/100 = 455

<==> x = (45500/65) = 700.Incorrect**Explanations: Let the number of students appeared be x.****Then, 65% of x = 455**

<==> 65x/100 = 455

<==> x = (45500/65) = 700. - Question 31 of 33
##### 31. Question

1 points**At an election involving two candidates, 68 votes were declared invalid. The winning candidate secures 52 % and wins by 98 votes. The total number of votes polled is:**Correct**Explanations: Let the number of valid votes be x.****Then, 52% of x – 48% of x = 98**

4% of x = 98

4x/100 = 98

x = 98**× 25 = 2450.****Total number of votes polled = (2450 + 68) = 2518.**Incorrect**Explanations: Let the number of valid votes be x.****Then, 52% of x – 48% of x = 98**

4% of x = 98

4x/100 = 98

x = 98**× 25 = 2450.****Total number of votes polled = (2450 + 68) = 2518.** - Question 32 of 33
##### 32. Question

1 points**A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:**CorrectExplanation- Since the month begins with Sunday, so there will be five Sunday in the month.

Required average = (510×5+240×25/30) = 8550÷ 30 = 285.

IncorrectExplanation- Since the month begins with Sunday, so there will be five Sunday in the month.

Required average = (510×5+240×25/30) = 8550÷ 30 = 285.

- Question 33 of 33
##### 33. Question

1 points**The average of ten numbers is 7. If each number is multiplied by 12, then the average of the new set of numbers is:**CorrectExplanation- Average of 10 numbers =7.

Sum of these 10 numbers = (10×7) =70.

Because, x₁+x₂+x₃+……..+x₁₀ = 70

» 12x₁+12x₂+12x₃+……..+12x₁₀ = 12×70 = 840

» 12x₁+12x₂+12x₃+……..+12x₁₀/10 = 84

Hence Average of new numbers is 84.

IncorrectExplanation- Average of 10 numbers =7.

Sum of these 10 numbers = (10×7) =70.

Because, x₁+x₂+x₃+……..+x₁₀ = 70

» 12x₁+12x₂+12x₃+……..+12x₁₀ = 12×70 = 840

» 12x₁+12x₂+12x₃+……..+12x₁₀/10 = 84

Hence Average of new numbers is 84.

It will be helpfull for us if you develop and android app where we can practice in offline also and also update the database by connecting it to the internet.

Thanks for your suggestion Sayan. We will try to provide an offline app of our database asap.